Etäällä suhde kotiseutuuni oli yksinkertainen, sopivasti pollea, mutta myös vähän naiivi. Leijonanosa aikuisiän elämästäni oli jo rakentunut sen ulkopuolella, opiskelujen kautta karttuneet ystävät mielsivät Euran sinappikuntana jossain Turun seudulla. Tai sinä paikkana, jossa on se ydinvoimala. Osa ihmetteli, miten eiralaisena slangini oli vähän ruosteessa.
Nykyisin heistä jokainen osaa jo sijoittaa Euran maailmankartalle. Ja vastata kun kysytään, miten luonaa.
Muutimme poikaystäväni kanssa Euraan vuosi sitten. Paluu juuri tänne, minun kotiseudulleni, oli sattumaa. Savolaislähtöinen mieheni sai vakituisen opettajapaikan Raumalta, tuli edellä, ja minä vuotta myöhemmin sekä hänen että nykyisen työni perässä. Näillä suhdanteilla uskon meidän olleen onnekkaita.
Voisi kuvitella, etteivät kunnat, niiden ihmiset ja ilmiöt juuri viidessä vuodessa muuttuisi. Niin ne kuitenkin tekevät, ja samoin sinne joskus palaavat. Kun muutin vanhempieni luota lukion päättäneenä 18-vuotiaana, jätin taakseni tukun ystäviä, rutiineja, lenkkipolkuja, ruokatottumuksia, mielitekoja ja asenteita. Jotain niistä oli täällä toki vastassa, kuin myös korvaamaton oman perheen, sukulaisten ja tuttavien tukiverkko. Mutta paljon oli myös poissa: niistä numeroista, joista ennen soitin leikki- ja sitten lenkkiseuraa, vastataan nyt kaukaa.
Paluumuuttajana oma euralaisuus pitää rakentaa uudelleen – löytää uusi reviiri, uudet ihmiset, uusi näkökulma. Kotiutua, juurtua ja tukea siinä myös toista, jolle maaperä oli alkujaan kokonaan vieras.
Ja niistä euralaisista varpaankynsistä vielä. Yli kymmenen Urheilutalon lattiaa vasten poljettua vuotta tekivät sen, etten sandaalimallin hommissa olisi päässyt enää leivän syrjästä kiinni. Jyväskylässä niiltä kesti vuosia parantua.
Kunnes taas tulin Euraan, aloitin lentopallon, poljin jälleen Urheilutalon lattiaa. Joka sekin on muuten eri kuin ennen.
Parempi.