Terve suorittaminen on sellaista, joka ei vie sinulta kaikkia voimiasi; hyväksyt, jos et pääsekään odottamaasi lopputulokseen täysin. Terveeseen suorittamiseen kuuluu tietysti kyky valita itsellesi sopivat ja realistiset tavoitteet. Jotta pärjäämme elämässä, tulee meillä olla jonkinlaisia tavoitteita. Mutta jotta niistä saa parhaita mahdollisia, niitä kannattaa oikeasti miettiä.
Yhdysvalloissa on kehitelty tavoitteen asetteluun kaava. Tätä kaavaa voi käyttää omissa henkilökohtaisissa tavoitteissa, urheilutavoitteissa tai työhön liittyvissä tavoitteissa. Kaava sopii oikeastaan tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kun mietit tavoitetta, kannattaa sen kanssa käydä kaikki kaavan kohdat läpi ja muuttaa sitä tarvittaessa niin, että jokainen kohta täyttyy. Kaava on nimeltään S.M.A.R.T.
S.M.A.R.T. on tutkitusti toimiva apuväline tavoitteenasettelussa.
S – Specific (Täsmällinen)
M – Measurable (Mitattavissa)
A – Attainable (Saavutettavissa)
R – Relevant (Tarkoituksenmukainen)
T – Time-bound (Aikataulutettu)
Tavoitteen tulisi olla mahdollisimman tarkka ja täsmällinen. Mitä enemmän pystyt määrittämään tavoitteen yksityiskohtia, sen parempi. Esimerkiksi ”painon pudottaminen” ei ole riittävän tarkka tavoite. Muista, että mitä pienempiä tavoitteita, sitä helpompi niitä on saavuttaa ja sitä helpommin ne tuovat sinulle mielihyvän ja onnistumisen tunteet. Tällöin on helpompi aloittaa seuraavan tavoitteen saavuttaminen. Kukaan ei määrää, kuinka monta tavoitetta asetat itsellesi. Kannattaa muistaa siinä kohtaa hyvän ja huonon suorittamisen raja.
Tavoitteen tulisi olla helposti mitattavissa ja todettavissa. Jos tavoitteella ei ole minkäänlaista mittaria, miten tiedät, että olet sen saavuttanut? Painoa, vyötärömittaa, verenpainetta, rahaa, aikaa yms. on helppo mitata, mutta jos tavoitteesi onkin vaikka halu olla pirteämpi tai iloisempi. Silloin kannattaa tehdä itselleen jonkinlainen taulukko ja asettaa lähtötilanteen tuntemukset taulukkoon sopivalle kohdalle.
Jotta tavoite on helpompi saavuttaa, tulisi sen olla saavutettavissa. Tavoitteet voi tietenkin asettaa korkealle, mutta tulisi pitää jalat hieman maassa sen suhteen, mihin rahkeet riittävät. Voithan aina tavoitteen saavutettuasi tehdä uuden, hieman suuremman tavoitteen. Tavoitteen tulisi siis olla realistinen. Jos unelmoit jostain sinulle tärkeästä, tee unelmasta mittasuhteiltaan sellainen, että voit tehdä siitä realistisen tavoitteen!
Onko tavoite sellainen, mitä todella tarvitset? Onko tavoite arvojesi mukainen? Onko tavoite sinun oma tavoitteesi, vai jonkun toisen? Onko tavoite sellainen, mistä saat iloa? Onhan tavoitteesi positiivinen, eikä negatiivinen? (Esim. Haluan olla sopusuhtainen vs. En halua olla näin pullea.) Mitä tapahtuu, kun olet saavuttanut tavoitteesi? Näitä kysymyksiä kannattaa miettiä, kun määrität tavoitettasi.
Deadline, eli määräaika on meille monelle se, mikä potkii eteenpäin ja saa meidät tekemään asioita. Tavoite kannattaa siitä aikatauluttaa tarkasti, mutta realistisesti. Mieti tarkkaan, missä ajassa saavutat varmasti tavoitteesi. Jos aikataulu on liian tiukka, voi tavoitteesta aiheutua liiallista stressiä ja jätät tavoittelun sikseen. Jos taas aikataulu on ihan liian löyhä, voi tavoite jäädä ”roikkumaan” ja epäonnistua. Mieti siis tarkkaan!
Sido tavoitteesi aikaan. Mieti tarkasti sopiva ja realistinen aikataulu.
Haluan saada painoa pois... Tavoitteena melko huono verrattuna tähän: Haluan olla 10 kiloa laihempi lokakuun 30. päivä, kun lähdemme perheeni kanssa lomamatkalle ja jotta jaksan siellä liikkua ja leikkiä heidän kanssaan.
Monesti mietimme mielessämme tavoitteita, joita haluaisimme saavuttaa, mutta ne jäävät vain ajatuksen tasolle. Silloin ne eivät ole olleet meille vielä tarpeeksi tärkeitä ja ajankohtaisia. Saatamme huomata taas hetken päästä miettivämme samaa tavoitetta, mutta emme taaskaan tee mitään.
Seuraavan kerran, kun jokin tavoite pyörähtää mielessäsi, kirjoita se ylös ja käy kaava läpi. Jos tavoite tuntuu tavoittelemisen arvoiselta, käy kimppuun. Tee toimintasuunnitelma, sitoudu siihen, mieti ”sudenkuopat” ja varaudu niihin, pidä tavoite mielessäsi usein ja haaveile hetkestä, kun tavoite on saavutettu, sekä mikä tärkeintä: sano tavoitteesi ääneen jollekulle.
Nyt vielä ehdit määrittää tavoitteet kesäkuntoa, opiskeluhakua, unelmalomaa tai vaikka unelmakotia varten. Voit myös asettaa tavoitteet itsellesi työntekijänä, opiskelijana, yrittäjänä, kodin kunnostajana. Ihan mikä ikinä tavoitteesi onkaan! Ole realistinen ja ajattele positiivisesti! Vain sinä voit tehdä itsellesi parhaan mahdollisen tavoitteen.
Hyvä tavoite pohjautuu arvoihin ja herättää tunteita!