Hankalia asioita, ja totta kai rahakin tässä kuluttajalla on yksi vahvasti vaikuttava tekijä. Tässä muutamia tärppejä siihen, miten valita varmasti suomalaista ruokaa, jos niin haluaa, sekä siihen, mikä on ympäristön kannalta järkevä valinta, kun tekee valintoja ruokaostoksilla.
Otetaan vertailuun elintarvikkeissa eniten käytetyt merkinnät.
Hyvää Suomesta – Joutsenmerkki
Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisten pakattujen elintarvikkeiden alkuperämerkki. Se kertoo suomalaisesta työstä ja raaka-aineesta. Tämä on merkki, jonka käyttöä tuotteissa valvotaan ahkerasti, muun muassa todentamalla tuotteen alkuperä.
Jos tuotteessa on Hyvää Suomesta-merkki, tarkoittaa se että:
– Liha, kala, muna ja maito ovat aina 100% suomalaista.
– Jos elintarvikkeessa on vain yhdenlaista raaka-ainetta, on se aina 100% suomalaista.
– Monen ainesosan tuotteessa raaka-aineesta 75–100% on suomalaista.
– Lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen on aina kotimaista.
Avainlippu-merkki
Avainlippumerkityt tuotteet kertovat siitä, että tuotteen valmistukseen on käytetty suomalaista työtä. Kotimaisuusasteen kaikissa tuotteeseen kohdistuvissa kuluissa tulee olla vähintään 50%. Nämä kulut sisältävät muun muassa raaka-aine-, henkilöstö- ja markkinointikustannukset.
Avainlippumerkityillä tuotteilla ei ole vaatimusta raaka-aineen kotimaisuudesta, joten raaka-aine saattaa tulla Suomen ulkopuolelta.
Avainlippu-merkki hyvin suomalaisen tuotteen kyljessä ei kerro todellisuutta tuotteen raaka-aineen kotimaisuudesta.
Monet meille tutut ”suomalaiset” tuotteet ja tuottajat voivat hankkia raaka-aineensa muualta ja piiloutua suomalaisen nimensä taakse. Lain mukaan tuotteen alkuperämaa tulee ilmoittaa pakkauksessa, jos sen ilmoittamatta jättäminen voi johtaa ostajaa harhaan elintarvikkeen todellisen alkuperämaan suhteen. Erityislainsäädännöllä on säädetty, että hunajan, kasviksien sekä kala- ja lihatuotteiden alkuperämaa tulee ilmoittaa pakkauksessa aina. Toukokuusta lähtien myös ravintoloissa tulee lain mukaan ilmoittaa lihan alkuperämaa. Pikkupräntit siis kannattaa joskus lukea ruokapakkauksistakin, jos haluaa valita varmasti suomalaista ruokaa ostoskoriinsa.
Sirkkalehtilippu-merkki, käytetään kasviksissa
Sirkkalehtilipun voit bongata suomalaisista kasviksista. Merkin kriteerejä ovat:
– Kasviraaka-aine viljelty Suomessa
– Kasviraaka-aine kotimaista
– Jalosteet valmistettu aina Suomessa.
Lehtimerkki kertoo luomusta.
Lehtimerkki on EU:n luomutunnus, jota saa käyttää, jos EU:n alueella tuotettujen tuotteiden ainesosista 95% on luonnonmukaisesti tuotettuja. ”Tuotettu Suomessa” -merkintää voi käyttää, jos vähintään 98% raaka-aineista on Suomesta.
Luomu on ristiriitainen aihe. Jos valittavanasi on suomalainen broileri tai luomubroileri vaikkapa Saksasta tai suomalainen omena ja luomuomena Chilestä, kumman valitset? Ympäristön vaikutuksia silmällä pitäen itse valitsisin aina suomalaisen, jos sellainen vaihtoehto on tarjolla. Ja miksikö? Vaikka ulkomainen tuote olisi luomua, silti kotimaisen tuotteen ruokaketju ja kylmäketju ovat roimasti lyhyempiä, luonnonvaroja käytetään vähemmän, päästöt ovat vähäisemmät ja ruoka tulee läheltä. Haluan tukea suomalaisia tuottajia, ja suomalainen lainsäädäntö takaa sen, ettei kotimaisen ruoan tuotannossa ole käytetty aineita, jotka ovat ihmisille haitallisia. Esimerkkinä antibiootit, joita myös monissa EU-maissa käytetään tuotantoeläimien kasvun lisäämiseen. Suomessa antibiootteja ei koskaan käytetä ennaltaehkäisevästi tai rutiininomaisesti, ainoastaan yksittäisten eläinten sairauksien hoitoon. Silloinkin vain pieniä määriä ja valvotusti. Eläimiä ei koskaan teurasteta tuotantoon tai esimerkiksi maitoa tai munia käytetä, ennen kuin antibiootti on täysin poistunut eläimen elimistöstä. Tämän kaiken takaa maamme tarkka lainsäädäntö.
Keskon lanseeraama kampanja
Jos siis haluat syödä varmasti suomalaista ruokaa, lue tarkkaan pakkaukset ja tarkista merkit. Tuotteiden nimet voivat helposti johtaa harhaan ja ”Valmistettu Suomessa” -teksti ei välttämättä takaa vielä sitä, mistä tuote on peräisin. Kesko on lanseerannut ”Tuottajalle Kiitos”-kampanjan, jossa merkityt tuotteet ovat varmasti kotimaisia ja ostetusta tuotteesta tulevasta rahasta osa menee suoraan tuottajalle. Jos lisäksi haluat, että ostoskorissasi olisi suomalaista ja edullista ruokaa, tutustu ihmeessä satokausikalenteriin! Se kertoo näppärästi, minkä kasviksien ja hedelmien sato on juuri nyt meneillään, jolloin ne ovat myös edullisempia.
Tsemppiä merkkiviidakkoon ja maukasta kesää!
Lähteinä:
hyvääsuomesta.fi
ruokavirasto.fi
lihatiedotus.fi