Minttusuklaa-kääretorttu
Eija Setänen
Jos meillä vietetään kotona juhlia ja teen tarjottavat itse, laadin etukäteen listan tarjottavista ja alan sitten katsoa sitä sillä silmällä, että missä kohdin voisi ”oikaista”. Tarjottavien tekemisen lisäksi on yleensä niin paljon muutakin puuhaa, siivoamiset sun muut jutut, että olosuhteiden pakosta on jostain nipistettävä lisäaikaa. On olemassa niin paljon yksinkertaisia reseptejä, joiden avulla säästää aikaa ja emännän hermoja ja silti vieraat saavat herkkuja syödäkseen. Jos pitää vain pienet juhlat perhepiirissä, täytekakun voi korvata päällystetyllä kääretortulla. Torttupohja kannattaa tehdä, täyttää ja rullata edellisenä päivänä ja tehdä pursotukset juhlapäivänä, näin täyte ehtii kostuttaa tortun ja maku on parhaimmillaan. Vihersalaateista on joskus vaikea saada juhlavia. Laitan tähän kaksi vaihtoehtoa, jotka sopivat hyvin juhlaan. Toinen on tosi yksinkertainen ja hurmaa maullaan, toinen taas kaikkien tuntema klassikko, jossa panostetaan ulkonäköön!
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
2 prk minttusuklaa-makurahkaa
Pari tippaa piparminttuaromia
2 Pätkis-patukkaa rouhittuna
Päälle:
2 prk vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
Muutama tippa piparminttuaromia
Ripaus sokeria
Tilkka vihreää elintarvikeväriä
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista kääretorttupohjaa 225 asteessa 8–10 minuuttia. Kumoa torttu sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä. Levitä täyte torttupohjalle, rullaa kääröksi leivinpaperin avulla ja laita kylmään tekeytymään seuraavaan päivään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa loput aineet. Levitä tai pursota kermavaahto kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla.
Tomaatti-mozzarellasalaatti
Eija Setänen
6–8:lle hengelle
laakea tarjoiluastia
jotain vihreää ruukkusalaattia
5–6 tomaattia
2 mozzarellapalloa, mielellään bufalamozzarellaa
tuoretta basilikaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
sitruunan puristettua mehua
(tummaa balsamicoa suihkepullosta)
Asettele ensin tarjoiluastian pohjalle salaatinlehtiä kiertämään astian reunoja, seuraavaksi tomaattilohkoja kehäksi niin, että osa salaatinlehdistä jää näkyviin ja revi keskelle mozzarellaa. Suikaloi basilikan lehdet ja levitä salaatin päälle. Mausta salaatti ripauksella suolaa ja mustapippurilla. Halkaise sitruuna ja purista vähän sitruunan puolikkaasta mehua päälle. Lorauta revityn mozzarellan päälle oliiviöljyä ja viimeistele halutessasi suihkauksella tummaa balsamicoa. Salaatti on hyvää ilman balsamicoakin.
Hienostunut vihersalaatti
Eija Setänen
200 g Sesonkisalaattisekoitusta
60 g Mimis baby lehtikaalia (tai vastaava määrä esim. rukolaa, mizunaa tai versosekoitusta)
reilu kourallinen cashewpähkinöitä
Sinappi-balsamivinaigrettikastike:
pari kevätsipulin naattia tai 1/4 punasipulia
1 rkl Dijon-sinappia
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
suolaa
reilusti mustapippuria myllystä
vajaa 1 dl oliiviöljyä
Pilko pähkinät terävällä veitsellä työlaudan päällä. Sekoita salaatit tilavassa kulhossa ja lisää pähkinät joukkoon. Laita vinaigretin ainekset pienempään korkeaan kulhoon öljyä lukuun ottamatta ja vatkaa ne sähkövatkaimella sekaisin. Jatka vatkaamista ja lisää öljy ohuena nauhana joukkoon. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja laita salaatti hetkeksi kylmään tekeytymään. Sinappi-balsamivinaigrettikastiketta voit käyttää muidenkin salaattien kastikkeena.