Helppotekoista lohimoussea tein ensimmäisen kerran, kun meille tuli vieraita, joista yhdellä oli "sipulikammo". Ajattelin, että narrataan vähän ja kokeillaan sitä sipulia sitten jauheena, se sopi sinne mousseen tosi hyvin (sipulikammoinen ylisti lohimoussen maasta taivaaseen). Tuo sipujauhe on hyvä idea silloinkin, kun kestittävissä on lapsia mukana, raakaa sipulia kun eivät kaikki lapset syö. Ainakin meillä alkoi sipuli maistua lapsille vasta teini-iässä! Jollain tyylillä se sipuli kannattaa sinne sekaan laittaa, se on oleellinen osa sitä makua. Omena kannattaa pilkkoa tosi pieniksi kuutioiksi ja samoin sipuli, jos sitä käyttää jauheen sijaan. Lohimousse käy mainiosti lisäkkeeksi aterialle ihan sellaisenaankin.
Kauniin vaaleanpunaisiin katkarapusuupaloihin sain idean joskus vuosia sitten katsomastani Nigella Lawsonin ruokaohjelmasta. Nigella teki katkarapucocktailin vähän tähän tapaan. Mulla cocktail jalostui tällä kertaa pieniksi suupaloiksi, joita voi tarjota ruokahalun herättäjänä ennen ateriaa tai vaikka illanistujaisten pikku herkkupaloina. Ne voi tehdä etukäteen valmiiksi, mutta voi tarjota ihan välittömästikin, maku on heti kohdallaan, eikä vaadi tasaantumista. Omat maistelulusikkani tilasin Verkkokaupasta edulliseen hintaan, mutta suupalat saa kauniisti tarjolle ihan tavallisissa ruokalusikoissakin.
Lohimoussen houkuttelevuutta voi korostaa kattauksella.
Eija Setänen
350 g smetanaa
150 g kylmä- tai lämminsavulohta
tilliä maun mukaan
sitruunapippuria maun mukaan
1 pieni sipuli tai 1 tl sipulijauhetta
1 pieni omena
suolaa maun mukaan
Tarjoiluun:
Saaristolaisleipää tai ruisnappeja
Koristeluun:
tilliä
Vatkaa smetana kuohkeaksi. Pilko lohi pieniksi kuutioiksi. Kuori ja pilko sipuli ja omena myös mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Hienonna tilli. Sekoita moussen ainekset ja laita se ainakin tunniksi kylmään ennen leipien tekoa/tarjoilua, että maut tasaantuvat. Lusikoi leipien päälle lohimoussea ja koristele tillillä. Tarjoa heti.
Sormisyötävät ovat trendikästä tarjottava.
Eija Setänen
1,5 dl kreikkalaista tai turkkilaista jugurttia
1 dl majoneesia
2 rkl ketsuppia
pari purausta sitruunamehua
5 -7 tippaa tabascoa
1 tl sokeria
ripaus suolaa
ripaus cayennepippuria
vajaa 1/2 punttia tilliä
1-2 sulatettua isoa (pakaste)katkarapua/lusikka
Koristeluun:
ruohosipulia
Hienonna tilli ja laita pienehköön kulhoon kaikki ainekset katkarapuja lukuunottamatta annetussa järjestyksessä. Sekoita huolellisesti. Laita massaa lusikoihin, päälle katkarapu ja koristele ruohosipulilla. Suupalat voi tarjota heti tai tehdä lusikoihin tarjoilualustalle valmiiksi odottamaan tarjoilua. Laita siinä tapauksessa ne kylmään tarjoiluhetkeen asti.