Blogi
Eija
 
Setänen
Olen euralainen ruokabloggaaja, ja perustin Kanapeet-blogini kolme vuotta sitten, kun lapset lensivät pesästä ja elämään jäi tilaa uusille harrastuksille. Olen aina kerännyt reseptejä, ja blogin pitikin olla vain oma reseptikirja, kunnes huomasin, että se kiinnostaa muitakin. Mottoni on, että herkullista saa helposti, ja tavoitteenani on tarjota ruoka-ohjeita, joilla voi helposti välttää valmisruoat lähikaupan aineksilla.
4.12.2015 10.26

Tule hyvä ja helppo kakku...

Juh­la­py­hi­nä oli­si kiva tar­jo­ta kak­kua kah­vi­pöy­däs­sä, kun­han vain joku viit­si­si ja eh­ti­si sen te­ke­mään. Ei hä­tää, täs­sä on pari help­poa, no­pe­a­te­kois­ta ja su­per­her­kul­lis­ta kak­kua jou­lu­na­jan kah­vi­pöy­tään.

Pork­ka­na­kak­ku kan­nat­taa teh­dä päi­vää pa­ria en­nen tar­jo­a­mis­ta ja suk­laa­taa­te­li­ka­kun voi teh­dä vaik­ka viik­koa, pa­ri­a­kin en­nen h-het­keä. Mo­lem­mat ka­kut ovat hy­vin säi­ly­viä.

Pork­ka­na­ka­kun re­sep­tin löy­sin Ma­ria Öhr­nin van­has­ta kak­ku­kir­jas­ta ja suk­laa­taa­te­li­ka­kun re­sep­ti mul­la on ol­lut jo vuo­sia, suk­laa vie taa­te­li­ka­kun maun ai­van us­ko­mat­to­miin sfää­rei­hin. Se kuu­luu mei­dän jou­lu­aat­tom­me kah­vi­pöy­tään ja olen teh­nyt kak­ku­ja jou­lu­lah­joik­si­kin. Pork­ka­na­kak­ku te­kee tänä vuon­na seu­raa suk­laa­taa­te­li­ka­kul­le!

Porkkanakakku

22 cm hal­kai­si­jal­taan ole­va ir­to­poh­ja­vuo­ka

Kak­ku:

2 1/2 dl neut­raa­lia öl­jyä (lai­toin ryp­si­öl­jyä)

3 1/2 dl so­ke­ria

4 dl pork­ka­noi­ta hie­nok­si raas­tet­tu­na

3 ka­nan­mu­naa

4 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl lei­vin­jau­het­ta

1 tl soo­daa

1 tl ka­ne­lia

1 tl kar­de­mum­maa

1/2 tl mus­kot­ti­päh­ki­nää

(voit kor­va­ta ka­ne­lin, kar­de­mum­man ja mus­kot­ti­päh­ki­nän 2 -3 tl:llä pi­par­kak­ku­maus­tet­ta)

1/2 tl suo­laa

Kuor­ru­te:

200 g Phi­la­delp­hia-tuo­re­juus­toa

50 g huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

2 dl to­mu­so­ke­ria

1 tl va­nil­ja­so­ke­ria

(1 rkl sit­ruu­na­me­hua ja vä­hän raas­tet­tua sit­ruu­nan kuor­ta tai

1 rkl ap­pel­sii­ni­me­hua ja vä­hän raas­tet­tua ap­pel­sii­nin kuor­ta)

Lai­ta ir­to­poh­ja­vuo­an poh­jal­le lei­vin­pa­pe­ri ja voi­te­le ja korp­pu­jau­ho­ta reu­nat. Se­koi­ta öl­jy ja so­ke­ri kul­hos­sa. Li­sää jouk­koon raas­te­tut pork­ka­nat ja sit­ten mu­nat yk­si­tel­len. Se­koi­ta kui­vat ai­nek­set kes­ke­nään eri kul­hos­sa ja li­sää seos tai­ki­naan. Kaa­da tai­ki­na vuo­kaan ja kyp­sen­nä kak­kua 200-as­tei­sen uu­nin ala­o­sas­sa noin 40–50 mi­nuut­tia. Ko­kei­le kyp­syyt­tä ti­kul­la. Ka­kun pi­tää ol­la kiin­teä, mut­ta mie­lui­ten vie­lä hiu­kan kos­tea kes­kel­tä.

An­na ka­kun jääh­tyä ja lai­ta kyl­mään odot­ta­maan tar­joi­lua. Se­koi­ta tar­joi­lu­päi­vä­nä kaik­ki kuor­rut­teen ai­nek­set kes­ke­nään ja vat­kaa ne kuoh­ke­ak­si se­ok­sek­si. Le­vi­tä kuor­ru­te ka­kun pin­nal­le, ko­ris­te­le ha­lu­a­mal­la­si ta­val­la, esim. rou­hi­tuil­la päh­ki­nöil­lä tai paah­de­tuil­la man­te­li­las­tuil­la ja lai­ta kak­ku kyl­mään, et­tä kuor­ru­te jäh­met­tyy. Jos ha­lu­at kuor­rut­taa ka­kus­ta myös reu­nat, tee kuor­ru­tet­ta kak­sin­ker­tai­nen an­nos.

Suklaa­taa­te­li­kakku

250 g taa­te­lei­ta

3 dl ome­na­tuo­re­me­hua

1 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

1 dl so­ke­ria

200 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

2 mu­naa

3 1/2 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

2 tl lei­vin­jau­het­ta

100 g tum­maa suk­laa­ta rou­hit­tu­na

Pa­loit­te­le taa­te­lit ja lai­ta ne so­ke­rien ja ome­na­me­hun kans­sa kat­ti­laan. Kei­tä hil­jal­leen vä­lil­lä se­koit­ta­en kym­me­ni­sen mi­nuut­tia. So­seu­ta sau­va­se­koit­ti­mel­la ja lai­ta voi jouk­koon su­la­maan. An­na se­ok­sen jääh­tyä. Li­sää mu­nat yk­si­tel­len vat­ka­ten, sit­ten kes­ke­nään se­koi­te­tut jau­hot, va­nil­ja­so­ke­ri ja lei­vin­jau­he. Se­koi­ta lo­puk­si suk­laa jouk­koon. Pais­ta voi­del­lus­sa, korp­pu­jau­ho­te­tus­sa ren­gas­vuo­as­sa 175 as­tees­sa uu­nin toi­sek­si alim­mal­la ta­sol­la noin 50 mi­nuut­tia. An­na ka­kun jääh­tyä vä­hän ai­kaa vuo­as­sa en­nen ku­mo­a­mis­ta.