Juhlapyhinä olisi kiva tarjota kakkua kahvipöydässä, kunhan vain joku viitsisi ja ehtisi sen tekemään. Ei hätää, tässä on pari helppoa, nopeatekoista ja superherkullista kakkua joulunajan kahvipöytään.
Porkkanakakku kannattaa tehdä päivää paria ennen tarjoamista ja suklaataatelikakun voi tehdä vaikka viikkoa, pariakin ennen h-hetkeä. Molemmat kakut ovat hyvin säilyviä.
Porkkanakakun reseptin löysin Maria Öhrnin vanhasta kakkukirjasta ja suklaataatelikakun resepti mulla on ollut jo vuosia, suklaa vie taatelikakun maun aivan uskomattomiin sfääreihin. Se kuuluu meidän jouluaattomme kahvipöytään ja olen tehnyt kakkuja joululahjoiksikin. Porkkanakakku tekee tänä vuonna seuraa suklaataatelikakulle!
22 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka
Kakku:
2 1/2 dl neutraalia öljyä (laitoin rypsiöljyä)
3 1/2 dl sokeria
4 dl porkkanoita hienoksi raastettuna
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl muskottipähkinää
(voit korvata kanelin, kardemumman ja muskottipähkinän 2 -3 tl:llä piparkakkumaustetta)
1/2 tl suolaa
Kuorrute:
200 g Philadelphia-tuorejuustoa
50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
(1 rkl sitruunamehua ja vähän raastettua sitruunan kuorta tai
1 rkl appelsiinimehua ja vähän raastettua appelsiinin kuorta)
Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele ja korppujauhota reunat. Sekoita öljy ja sokeri kulhossa. Lisää joukkoon raastetut porkkanat ja sitten munat yksitellen. Sekoita kuivat ainekset keskenään eri kulhossa ja lisää seos taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua 200-asteisen uunin alaosassa noin 40–50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kakun pitää olla kiinteä, mutta mieluiten vielä hiukan kostea keskeltä.
Anna kakun jäähtyä ja laita kylmään odottamaan tarjoilua. Sekoita tarjoilupäivänä kaikki kuorrutteen ainekset keskenään ja vatkaa ne kuohkeaksi seokseksi. Levitä kuorrute kakun pinnalle, koristele haluamallasi tavalla, esim. rouhituilla pähkinöillä tai paahdetuilla mantelilastuilla ja laita kakku kylmään, että kuorrute jähmettyy. Jos haluat kuorruttaa kakusta myös reunat, tee kuorrutetta kaksinkertainen annos.
250 g taateleita
3 dl omenatuoremehua
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
200 g voita tai margariinia
2 munaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata rouhittuna
Paloittele taatelit ja laita ne sokerien ja omenamehun kanssa kattilaan. Keitä hiljalleen välillä sekoittaen kymmenisen minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella ja laita voi joukkoon sulamaan. Anna seoksen jäähtyä. Lisää munat yksitellen vatkaten, sitten keskenään sekoitetut jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Sekoita lopuksi suklaa joukkoon. Paista voidellussa, korppujauhotetussa rengasvuoassa 175 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vähän aikaa vuoassa ennen kumoamista.