Blogi
Eija
 
Setänen
Olen euralainen ruokabloggaaja, ja perustin Kanapeet-blogini kolme vuotta sitten, kun lapset lensivät pesästä ja elämään jäi tilaa uusille harrastuksille. Olen aina kerännyt reseptejä, ja blogin pitikin olla vain oma reseptikirja, kunnes huomasin, että se kiinnostaa muitakin. Mottoni on, että herkullista saa helposti, ja tavoitteenani on tarjota ruoka-ohjeita, joilla voi helposti välttää valmisruoat lähikaupan aineksilla.
20.3.2016 13.36

Keittoja arkeen ja juhlaan

Aurinkoinen naudanliha-juureskeitto.

Aurinkoinen naudanliha-juureskeitto.

Eija Setänen

Wikipedian mukaan keitto (myös soppa) on lusikalla syötävää ruokaa, joka on tehty keittämällä raaka-aineita kuten liha, vihannekset tai herneet keittoliemessä tai vedessä. Osa raaka-aineen mausta siirtyy liemeen, joka syödään osana keittoa. Keittoliemi voidaan suurustaa paksummaksi, tai raaka-aineet voidaan soseuttaa (esimerkiksi purjo­pe­ru­na­so­se­keitto) täyteläisemmän rakenteen aikaansaamiseksi. Keskie­u­roop­pa­lai­sessa perinteessä keitto on tyypillinen kylmän vuodenajan alkuruoka. Etelässä on myös kylmiä keittoja kuten espanjalainen gazpacho. Pääruokana tarjottavat keitot (lohikeitto, hernekeitto) ovat ennen kaikkea pohjoi­seu­roop­pa­lainen ja aasialainen ilmiö.

Sii­nä tie­top­lä­jäys kaik­ki­al­la maa­il­mas­sa mais­tu­vaan ruo­kaan. Omal­ta koh­dal­ta­ni voin sa­noa, et­tä mä suo­ras­taan ra­kas­tan keit­to­ja, ai­van kai­ken­lai­sia. Vii­mek­si te­ke­mä­ni keit­to se vas­ta hy­vää oli, nau­dan li­has­ta ja juu­rek­sis­ta itä­mai­sel­la twis­til­lä. Oi­kein hyvä vaih­to­eh­to pe­rin­tei­sel­le li­ha­kei­tol­le. Maa-ar­ti­sok­ka­keit­to taas so­pii erit­täin hy­vin vaik­ka tu­le­van pää­si­äi­sen py­hien al­ku­pa­la­kei­tok­si. Sa­met­tis­ta, mie­toa ja suus­sa su­la­vaa. Läm­pi­mä­nä tai kyl­mä­nä tar­jot­ta­va pu­na­juu­ri­keit­to on erit­täin help­po- ja no­pe­a­te­koi­nen keit­to, jota voi myös tar­jo­ta al­ku­pa­la­keit­to­na tai pie­nis­tä mu­keis­ta il­la­nis­tu­jai­sis­sa.

Aurinkoinen naudanliha-juureskeitto

n. 500 g nau­dan sui­ka­le­li­haa

öl­jyä

1 iso ba­taat­ti

1 iso lant­tu

4 pork­ka­naa

1 iso pe­ru­na

2 pien­tä si­pu­lia

n. 20 cm:n pät­kä pur­joa

peu­ka­lon pään ko­koi­nen pala in­ki­vää­riä

1 tuo­re chili tai maun mu­kaan kui­vat­tu­ja chi­li­hiu­ta­lei­ta

1 val­ko­si­pu­lin kyn­si

2 li­ha­lie­mi­kuu­ti­o­ta

1 rkl ga­ram ma­sa­la-maus­te­se­os­ta

(suo­laa maun mu­kaan)

1,5 l vet­tä

1 prk (400 g) koo­kos­mai­toa

Kuo­ri ja kuu­ti­oi ba­taat­ti, lant­tu, pork­ka­nat ja pe­ru­na. Lai­ta suu­reen keit­to­kat­ti­laan öl­jyä poh­jal­le sen ver­ran, et­tä poh­ja mel­kein peit­tyy. Li­sää juu­res­kuu­ti­ot ja kuul­lot­te­le nii­tä vä­lil­lä se­koi­tel­len. Kuo­ri ja silp­pua si­pu­lit, val­ko­si­pu­li, in­ki­vää­ri ja chili ja li­sää ne kat­ti­laan kun kas­vik­set ovat vä­hän peh­men­neet. Kuul­lot­te­le het­ki se­koi­tel­len ja li­sää ga­ram ma­sa­la jouk­koon. Se­koi­ta hy­vin ja li­sää vesi ja lie­mi­kuu­ti­ot. An­na ve­den läm­me­tä ja li­sää koo­kos­mai­to ja sui­ka­loi­tu pur­jo. Li­sää vii­mei­se­nä pais­tin­pan­nul­la öl­jy­til­kas­sa pais­te­tut nau­dan­li­ha­sui­ka­leet. An­na kei­ton kie­hua hil­jal­leen, kun­nes kas­vik­set ovat kyp­siä ja maut ta­saan­tu­neet. Tar­kis­ta maku ja li­sää suo­laa tar­vit­ta­es­sa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Maa-artisokkakeitto.

Maa-artisokkakeitto.

Eija Setänen

Maa-artisokkakeitto

500 g val­mis­ta maa-ar­ti­sok­ka­so­set­ta

500 g raa­ko­ja (jau­hoi­sia) pe­ru­noi­ta

7 dl vet­tä

1 kas­vis­lie­mi­kuu­tio

1 si­pu­li

1 val­ko­si­pu­lin kyn­si

tilk­ka öl­jyä

(2 dl kuo­hu­ker­maa)

1 rkl hu­na­jaa

maun mu­kaan suo­laa

maun mu­kaan mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

maun mu­kaan mus­kot­tia (va­ro­vas­ti)

Tar­joi­luun:

neit­sy­to­lii­vi­öl­jyä

per­sil­jaa

Kuo­ri pe­ru­nat ja kuu­ti­oi ne. Lai­ta vesi ja lie­mi­kuu­tio kat­ti­laan ja li­sää pe­ru­nat sin­ne kyp­sy­mään. Kuo­ri ja silp­pua si­pu­lit ja kuul­lo­ta ne pan­nul­la öl­jy­til­kas­sa. Li­sää ne sit­ten kat­ti­laan. Kun pe­ru­nat ovat kyp­sy­neet so­seu­ta ne si­le­äk­si so­seek­si ja li­sää maa-ar­ti­sok­ka­so­se ja maus­teet jouk­koon. Kuu­men­na keit­to uu­del­leen ja li­sää lo­puk­si ker­ma. An­na vie­lä kei­ton kuu­men­tua, tar­kas­ta maku ja li­sää tar­vit­ta­es­sa suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria tai mus­kot­tia. An­nos­te­le lau­ta­sil­le ja lai­ta pin­nal­le per­sil­jaa ja pirs­kot­te­le lo­puk­si vä­hän olii­vi­öl­jyä lau­ta­sil­le. Nau­ti esim. pa­ton­gin tai maa­lais­lei­vän kans­sa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Punajuurikeitto.

Punajuurikeitto.

Eija Setänen

Punajuu­ri­so­se­keitto - lämpimänä tai kylmänä

7 etik­ka­pu­na­juur­ta (tup­laa mää­rä, jos pu­na­juu­ret ovat pie­niä)

1 si­pu­li

2 val­ko­si­pu­lin kynt­tä

1 ha­pah­ko ome­na (lai­toin Gran­ny Smit­hin)

8 dl vet­tä

2 kas­vis­lie­mi­kuu­ti­o­ta

1 tl pi­par­juu­ri­tah­naa

1 rkl juok­se­vaa hu­na­jaa

ri­paus suo­laa

3 rkl sme­ta­naa

Pa­loit­te­le ai­nek­set mel­ko pie­nik­si pa­loik­si, lai­ta ne kat­ti­laan sme­ta­naa lu­kuu­not­ta­mat­ta. Maus­ta ja kei­tä, kun­nes kaik­ki ai­nek­set ovat peh­mei­tä, eh­kä noin var­tin ver­ran. So­seu­ta keit­to sau­va­se­koit­ti­mel­la, li­sää sme­ta­na ja pyö­räy­tä vie­lä pari ker­taa sau­va­se­koit­ti­mel­la. Tar­joa joko läm­pi­mä­nä tai kyl­mä­nä sme­ta­nan kera al­ku­keit­to­na, lou­nas­keit­to­na tai pie­nis­tä la­seis­ta sor­mi­syö­tä­vä­nä.

Ota kantaa

Miten valitset ehdokkaan tulevissa vaaleissa?
Alasatakunnan vaalikoneen avulla.
Äänestän samaa kuin aina ennenkin.
Puolue ratkaisee.
Äänestän tuntemaani ehdokasta.
Kanta johonkin tiettyyn asiaan ratkaisee.

Näköislehti

Instagram

Menovinkit

Ti 1.4. Kirjaston koukut

klo 18–19.30 Sä­ky­län pää­kir­jas­tos­sa (Si­va­rin­ku­ja 6, Sä­ky­lä). Kä­den­tai­to­ja, mu­siik­kia, ää­ni­kir­jo­ja ja kir­jas­to­a­si­aa. Järj. Köy­li­ön seu­dun Ny­ky­mar­tat ja Sä­ky­län pää­kir­jas­to.

Ti 2.4. Elokuvaesitys

klo 18–20 Ylä­neen Luon­to­ka­pi­ne­tis­sa (Ho­vi­lan­mä­en­tie 2, Pöy­tyä). Kat­so­taan elo­ku­va Book CLub: The Next Chap­ter. Järj. Pöy­ty­än kult­tuu­ri­toi­mi.

Ke 2.3. Kohtaamispaikka

klo 11–15 Sä­ky­läs­sä osoit­tees­sa Leh­muun­tie 1. Kes­kus­te­lu­ja, yh­teis­tä te­ke­mis­tä. Järj. Val­men­nu­syh­dis­tys Valo, Sä­ky­län kun­ta.

Ke 2.4. Muistikahvila

klo 13–15 Pik­ku-Pir­til­lä (Eu­ran­tie 18, Eu­ra). Ai­hee­na hy­vin­voin­ti­a­lu­een Ikä­kes­kuk­sen Py­säk­ki-toi­mi­ta. Jär­jes­tä­ji­nä Rau­man Seu­dun Muis­tiyh­dis­tys, VSSK Muis­ti­luot­si ja SPR:n va­paa­eh­toi­set.

Ke 2.4. Kirjas­to­pääl­likön kahvitilaisuus

klo 15–18 Hon­ki­lah­den kir­jas­tos­sa (Kos­ken­ky­län­rait­ti 15, Eu­ra). Mah­dol­li­suus tu­tus­tua uu­teen kir­jas­to­pääl­lik­köön Satu Sop­pe­la-Hy­leen. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut.

Ke 2.4. Glamour-ilta

klo 18 Sä­ky­läs­sä osoit­tees­sa Pa­lo­mie­hen­tie 4. Muo­ti­näy­tös ja kau­neus­tie­tout­ta. Järj. Oh­ran­täh­kä, Pop Hair ja Kau­neus­ser­vii­si.

To 3.4. Kello viiden visa

klo 17–18.15 Eu­ran pää­kir­jas­tos­sa (Sa­ta­kun­nan­ka­tu 33, Eu­ra). Vi­sai­lua, yh­des­sä­o­loa ja ai­vo­jump­paa eri ai­hei­den ym­pä­ril­lä. Ve­tää Pasi Rau­nio. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut sekä Sa­ta­o­pis­to.

To 3.4. Aurin­ko­voi­ma­hankkeen yleisötilaisuus

klo 17–19 Sä­ky­län kou­lu­kes­kuk­sen au­di­to­ri­os­sa (Ran­ta­tie 340, Sä­ky­lä). Ti­lai­suu­des­sa esi­tel­lään Au­rin­ko­ke­tun au­rin­ko­voi­ma­la­han­ket­ta Sä­ky­län ja Huit­tis­ten alu­eel­la. Myös etä­o­sal­lis­tu­mis­mah­dol­li­suus. Järj. au­rin­ko­voi­ma­han­ke.

Instagram

Menovinkit

Ti 1.4. Kirjaston koukut

klo 18–19.30 Sä­ky­län pää­kir­jas­tos­sa (Si­va­rin­ku­ja 6, Sä­ky­lä). Kä­den­tai­to­ja, mu­siik­kia, ää­ni­kir­jo­ja ja kir­jas­to­a­si­aa. Järj. Köy­li­ön seu­dun Ny­ky­mar­tat ja Sä­ky­län pää­kir­jas­to.

Ti 2.4. Elokuvaesitys

klo 18–20 Ylä­neen Luon­to­ka­pi­ne­tis­sa (Ho­vi­lan­mä­en­tie 2, Pöy­tyä). Kat­so­taan elo­ku­va Book CLub: The Next Chap­ter. Järj. Pöy­ty­än kult­tuu­ri­toi­mi.

Ke 2.3. Kohtaamispaikka

klo 11–15 Sä­ky­läs­sä osoit­tees­sa Leh­muun­tie 1. Kes­kus­te­lu­ja, yh­teis­tä te­ke­mis­tä. Järj. Val­men­nu­syh­dis­tys Valo, Sä­ky­län kun­ta.

Ke 2.4. Muistikahvila

klo 13–15 Pik­ku-Pir­til­lä (Eu­ran­tie 18, Eu­ra). Ai­hee­na hy­vin­voin­ti­a­lu­een Ikä­kes­kuk­sen Py­säk­ki-toi­mi­ta. Jär­jes­tä­ji­nä Rau­man Seu­dun Muis­tiyh­dis­tys, VSSK Muis­ti­luot­si ja SPR:n va­paa­eh­toi­set.

Ke 2.4. Kirjas­to­pääl­likön kahvitilaisuus

klo 15–18 Hon­ki­lah­den kir­jas­tos­sa (Kos­ken­ky­län­rait­ti 15, Eu­ra). Mah­dol­li­suus tu­tus­tua uu­teen kir­jas­to­pääl­lik­köön Satu Sop­pe­la-Hy­leen. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut.

Ke 2.4. Glamour-ilta

klo 18 Sä­ky­läs­sä osoit­tees­sa Pa­lo­mie­hen­tie 4. Muo­ti­näy­tös ja kau­neus­tie­tout­ta. Järj. Oh­ran­täh­kä, Pop Hair ja Kau­neus­ser­vii­si.

To 3.4. Kello viiden visa

klo 17–18.15 Eu­ran pää­kir­jas­tos­sa (Sa­ta­kun­nan­ka­tu 33, Eu­ra). Vi­sai­lua, yh­des­sä­o­loa ja ai­vo­jump­paa eri ai­hei­den ym­pä­ril­lä. Ve­tää Pasi Rau­nio. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut sekä Sa­ta­o­pis­to.

To 3.4. Aurin­ko­voi­ma­hankkeen yleisötilaisuus

klo 17–19 Sä­ky­län kou­lu­kes­kuk­sen au­di­to­ri­os­sa (Ran­ta­tie 340, Sä­ky­lä). Ti­lai­suu­des­sa esi­tel­lään Au­rin­ko­ke­tun au­rin­ko­voi­ma­la­han­ket­ta Sä­ky­län ja Huit­tis­ten alu­eel­la. Myös etä­o­sal­lis­tu­mis­mah­dol­li­suus. Järj. au­rin­ko­voi­ma­han­ke.

Tarvitsemme suostumuksesi tarjotaksemme personoitua palvelua

Palvelu ja sen 0 kolmannen osapuolen toimittajat keräävät henkilötietoja (esim. IP-osoite tai laitetunniste) käyttäen evästeitä ja muita teknisiä keinoja tietojen tallentamiseen ja lukemiseen laitteellasi tarjotakseen sinulle tarkoituksenmukaisia mainoksia ja parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen.

Palvelu ja sen kumppanit tarvitsevat suostumuksesi seuraaviin:

Tarkoitukset

Evästeet, laitteet tai vastaavat verkkotunnisteet (esimerkiksi kirjautumisperusteiset tunnisteet, satunnaisesti määritetyt tunnisteet, verkkopohjaiset tunnisteet) sekä muut tiedot (esimerkiksi selaimen tyyppi ja tiedot, kieli, näytön koko, tuetut tekniikat jne.) voidaan tallentaa laitteellesi tai lukea laitteellasi laitteen tunnistamiseksi joka kerta, kun se muodostaa yhteyden sovellukseen tai verkkosivustoon yhdessä tai useammassa tässä esitetyssä tarkoituksessa.

Mainonta ja sisältö voidaan yksilöidä profiilin perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä mainontaa tai sisältöä varten. Mainosten ja sisällön tehokkuutta voidaan mitata. Raportit voidaan luoda oman ja muiden toiminnan perusteella.

Tiedot toiminnastasi tässä palvelussa, kuten vuorovaikutuksestasi mainosten tai sisällön kanssa, voivat olla erittäin hyödyllisiä tuotteiden ja palveluiden parantamiseksi ja uusien tuotteiden ja palveluiden rakentamiseksi käyttäjien vuorovaikutuksen, yleisön tyypin jne. perusteella. Tämä erityinen tarkoitus ei sisällä käyttäjäprofiilien ja tunnisteiden kehittämistä tai parantamista.

Erityisominaisuudet

Hyväksynnälläsi tarkkaa sijaintiasi (alle 500 metrin säteellä) voidaan käyttää tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

Hyväksynnälläsi tiettyjä laitettasi koskevia ominaisuuksia saatetaan pyytää ja käyttää erottamaan se muista laitteista (kuten asennetut fontit tai laajennukset, näyttösi resoluutio) tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

Hyväksymällä sallit tietojesi käsittelyn. Suostumuksesi koskee tätä palvelua, hyväksymättä jättäminen voi vaikuttaa asiakaskokemukseesi. Jotkut teknologiat saattavat perustella tietojen käsittelyä oikeutetulla edulla, voit vastustaa tätä tai muuttaa muita asetuksia klikkaamalla "Asetukset" linkkiä.

Tietosuoja