Piirakan on pyöräyttänyt tosi nopeasti uuniin. Tästä tomaatti-fetapiirakasta on muodostunut meidän huusholliin kestosuosikki, se maistuu kaikille.
Makeissa piirakoissa suosin helppotekoisia, hyväksi havaittuja reseptejä. Makeaksi piirakaksi laitan tähän iki-ihanista mokkapaloista parhaan version, jota olen koskaan maistanut, nimittäin minttuset mokkapalat. Pätkis-palat ja piparminttuaromi antavat niihin hienon maun.
Pienessä pullossa myytävä piparminttuaromi löytyy ruokakaupasta sieltä leivonta-ainesten hyllystä. Kumpaakin piirakkaa voi tarjota ihan arkisessakin kahvipöydässä, mutta ne käyvät tarjottavaksi hienoinpaankin juhlahetkeen.
Oletko muuten kuullut mokkapalaleivosta sanottavan masaliisaksi – jäljet johtavat Porin suuntaan, siellä mokkapala on masaliisa!
Eija Setänen
(uunipellillinen, 25–30 palaa)
300 g voita tai margariinia
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl vettä
hiven kuivattua basilikaa
Täyte:
200 g fetajuustoa kuutioina tai murusteltuna
1 pieni sipuli kuutioituna ja kuullotettuna
1 keltainen paprika kuutioituna
200 g kirsikkatomaatteja
1 ruukku basilikaa suikaloituna
Liemi:
4 munaa
4 dl ruokakermaa
4 dl juustoraastetta
Nypi huoneenlämpöinen rasva, suola, jauhot ja hiutaleet ryynimäiseksi ja lisää vesi nopeasti sekoittaen. Sekoita taikina tasaiseksi ja painele se leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Levitä pinnalle fetajuusto ja sen päälle sipuli- ja paprikakuutiot. Puolita kirsikkatomaatit ja levitä ne piirakan päälle leikkauspinta ylöspäin. Sekoita liemen ainekset keskenään ja kaada tasaisesti piirakan päälle. Kypsennä piirakkaa 200-.asteisessa uunissa 30 -40 minuuttia. Piirakan voi tehdä myös pyöreässä vuoassa, puolita silloin ainesten määrät.
Eija Setänen
(uunipellillinen, 24–30 palaa)
3 munaa
3,75 dl sokeria
200 g sulatettua voita
2 dl maitoa
5½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 pss (140 g) minipätkiksiä
1
tl piparminttuaromia
Päälle:
400 g tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
8 reilua rkl voita
6 rkl kahvia
2 tl vaniljasokeria
1 tl piparminttuaromia
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja lisää sinne kylmä maito. Laita muna-sokeri-vaahtoon vuorotellen kuivia ja nesteitä. Lisää lopuksi paloitellut pätkikset. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla 20 minuuttia. Sulata päällistä varten kattilassa voi ja kun se on sulanut, lisää loput aineet. Sekoittele kunnolla ja kaada pohjan päälle. Levitä päällinen nopeasti lastalla ja laita samantien nonparellit ennen kuin pinta kovettuu. Anna piirakan jäähtyä kunnolla jääkaapissa ennen leikkaamista, näin saat siistit palat. Mehevän piirakan voi tehdä pariakin päivää ennen tarjoamista