Yrttinen perunasalaatti on yksi monista hyvistä perunasalaateista.
Eija Setänen
Perunasalaattia voi tehdä koska vaan, arkeen, viikonloppuun, juhlaan, noutopöytään, retkelle…ja mihin vuoden aikaan vain, se on aina yhtä ajankohtaista. Raaka-aineeksi käyvät sekä uudet että vanhat perunat, mutta paljon perunasalaatteja tehneenä sanon, että paras perunalajike perunasalaattiin on siikli, vaikka voi sen muistakin lajikkeista tehdä. Tässä teille muutama hyväksi havaittu resepti:
Tätä perunasalaattia voi tarjota pääruokana.
Eija Setänen
10–11 suurta perunaa
1 sipuli
2 munaa kovaksi keitettynä
Kastike:
1 dl majoneesia
3,5 dl kreikkalaista tai turkkilaista jugurttia
150 g yrttituorejuustoa ja tilkka maitoa notkistamiseen
1 rkl sinappia
2 tl paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria myllystä
4 rkl ruohosipulia silputtuna
Keitä perunat kuorineen suolalla maustetussa vedessä. Anna perunoiden jäähtyä. Kuori ja kuutioi perunat pieniksi kuutioiksi ja laita kulhoon. Kuori ja silppua sipuli perunoiden joukkoon. Kuori ja pilko kananmunat ja siirrä salaatin joukkoon. Ripottele tässä vaiheessa vähän suolaa salaatin päälle, sillä perunat imevät sitä melkoisesti. Sekoita kastike lopuista aineksista ja sekoita salaattiainesten joukkoon. Anna maustua kylmässä muutamasta tunnista seuraavaan päivään. Tarkasta maku ennen tarjoamista ja lisää suolaa tarvittaessa. Koristele haluamallasi tavalla, esimerkiksi lohkotulla keitetyllä munalla ja persiljalla.
Tästä venäläisestä klassikosta on olemassa monta erilaista reseptiä.
Eija Setänen
5 keitettyä perunaa
3–4 keitettyä munaa (jätä yksi koristeluun)
4–5 suola- tai maustekurkkua
1/2 tuore kurkku
2 päärynää tai omenaa
3 keitettyä broilerin rintafileetä tai 300 g keittokinkkua tai meetwurstia
200 g pakasteherneitä
1 keitetty porkkana
Kastike:
1 dl majoneesia ja 2 prk smetanaa tai creme fraichea
mustapippuria
maun mukaan suolaa
tilliä. persiljaa ja ruohosipulia tuoreena, käytä näistä ainakin kahta laatua
Tarjoiluun:
salaatinlehtiä tarjoiluastiaan salaatin alle
Jos käytät broilerin rintafileitä salaattiin, mausta niitä vähän suolalla, laita tiukasti kelmun sisälle ja keitä liedellä kattilassa, jossa on vettä. Munat hienonnetaan, perunat, kurkut, päärynä tai omena ja broileri, kinkku tai meetwursti sekä porkkana kuutioidaan. Yrtit hienonnetaan. Kaikki ainekset sekoitetaan ja maustetaan mustapippurialla ja maun mukaan suolalla. Kastikkeen ainekset sekoitetaan ja lisätään salaattiin. Salaatti laitetaan kylmään tekeytymään ja siirretään salaatinlehdillä vuorattuun tarjoiluastiaan vasta hetkeä ennen tarjoilua. Koristellaan munalohkoilla, tomaatilla tai oliiveilla.
Tämä perunasalaatti syntyy muutamasta aineksesta.
Eija Setänen
n. 600 g uusia perunoita
2 rkl kapriksia
Kastike:
3/4 dl rypsi- tai oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 dl hienonnettuja tuoreita yrttejä (laitoin ruohosipulia, basilikaa, oreganoa ja timjamia)
suolaa
mustapippuria myllystä
Pese perunat huolellisesti niin, että suurin osa kuorista lähtee pois. Keitä ne suolalla maustetussa vedessä juuri ja juuri kypsiksi, etteivät ne hajoa maustettaessa. Paloittele perunat halutun kokoisiksi. Pilko kaprikset veitsellä. Sekoita kastike ja pyörittele se salaatin joukkoon. Anna perunasalaatin jäähtyä ja säilytä sitä kylmässä. Ota salaatti huoneenlämpöön tuntia ennen tarjoilua, jotta maut pääsevät kunnolla esille. Salaatti kestää hyvin, vaikka se joutuisi olemaan kesähelteellä jonkun aikaa ulkonakin.
Tämä päärynäinen salaatti vie kielen mennessään.
Eija Setänen
10 keskikokoista keitettyä perunaa
2 suola- tai maustekurkkua
2 pienehköä punasipulia
2 pientä valkosipulin kynttä
2 suurta päärynää
6 rkl kapriksia
Kastike:
4 prk smetanaa
1 tl suolaa
2 tl juoksevaa hunajaa
Laita ensin smetana kulhoon ja mausta se suolalla ja hunajalla. Kuori perunat, kuutioi ne ja lisää joukkoon. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli ja lisää ne kulhoon. Seuraavaksi kuori ja kuutioi päärynä ja lisää salaattiin. Laita valutetut kaprikset työlaudalle ja silppua ne terävällä veitsellä pieniksi. Lisää ne joukkoon. Sekoita salaatti huolellisesti, tarkasta maku ja lisää suolaa tarvittaessa (lisäsin vielä yhden teelusikallisen). Anna makujen tasoittua kylmässä muutama tunti.
Tämän salaatin salaisuus on siikli.
Eija Setänen
n. 1 kg perunaa (siikliä)
2 omenaa
2 maustekurkkua
2 rkl kapriksia
n. 20 cm pätkä purjoa
1 dl tuoretta persiljaa silppuna
1 tl suolaa
Kastike:
2 dl kreikkalaista tai turkkilaista jugurttia
1 dl majoneesia
1 rkl sinappia
1 rkl sokeria
1 rkl (valkoista balsami)viinietikkaa
mustapippuria
Kuori ja kuutioi perunat pieniksi kuutioiksi. Tee samoin omenoille. Kuutioi kurkku perunaa ja omenaa pienemmiksi kuutioiksi. Hakkaa kapris veitsellä pieneksi silpuksi. Pese ja suikaloi purjo. Silppua persilja. Sekoita kaikki ainekset ja mausta suolalla. Sekoita kastikkeen ainekset ja sekoita salaattiainesten joukkoon. Anna maustua kylmässä muutama tunti.