Blogi
Eija
 
Setänen
Olen euralainen ruokabloggaaja, ja perustin Kanapeet-blogini kolme vuotta sitten, kun lapset lensivät pesästä ja elämään jäi tilaa uusille harrastuksille. Olen aina kerännyt reseptejä, ja blogin pitikin olla vain oma reseptikirja, kunnes huomasin, että se kiinnostaa muitakin. Mottoni on, että herkullista saa helposti, ja tavoitteenani on tarjota ruoka-ohjeita, joilla voi helposti välttää valmisruoat lähikaupan aineksilla.
5.7.2016 11.10

Nyhtöpossu ja sen kastike

Kaiken maailman nyhtölihat ovat rantautuneet Suomeen, ja näyttää siltä että ne ovat tulleet jäädäkseen. Olen muutaman kerran valmistanut niitä possusta, naudasta, broilerista ja karitsastakin. Nyhtöliha jää herkästi kuivahkoksi. Tällä kertaa valmistus meni napakymppiin.

Nyhtöpossu

Nyhtöpossu

Eija Setänen

Mun pul­led pork eli nyh­tö­pos­su, jota tein ju­han­nuk­sek­si, oli su­per­me­he­vää ja ta­jut­to­man hy­vän ma­kuis­ta. Va­lit­sin li­hak­si ryp­si­pos­sun nis­kaa, kos­ka sen ras­vois­ta osa on niin sa­not­tu­ja peh­mei­tä ras­vo­ja. Ne ovat ko­via ras­vo­ja ter­veel­li­sem­piä, jo­ten en pois­ta­nut pais­to­lien­tä kyp­sen­ny­sas­ti­as­ta, vaan nyh­din pos­sun­li­han haa­ru­kal­la sen jouk­koon. Vä­hän yli kak­si­ki­loi­sen pos­sun an­noin hau­tua uu­nis­sa 95 as­tees­sa 14 tun­tia. Sen jäl­keen tein it­se bar­be­qu­e­kas­tik­keen pi­kai­se­na ver­si­o­na, jota kei­tet­tiin ko­koon vain va­jaa puo­li tun­tia. Sii­tä­kin tuli niin mai­ni­on ma­kuis­ta, et­tä jaan re­sep­tin kans­san­ne. Kas­ti­ke so­pii hy­vin myös kai­ken­lai­sen gril­li­ruu­an kas­tik­keek­si.

Pulled pork eli nyhtöpossu

rei­lu 2 kg:n pai­noi­nen (ryp­si)pos­sun nis­ka

maun mu­kaan suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria sekä pa­ria muu­ta maus­tet­ta, esim. pap­ri­kaa, tex­mex-maus­tet­ta tai pro­ven­cen yrt­te­jä

Ota liha läm­pi­ä­mään 1/2–1 tun­tia en­nen maus­ta­mis­ta. Jos li­ha­si on ol­lut va­kuu­mis­sa, kui­vaa sen pin­nat ta­lous­pa­pe­ril­la. Hie­ro maus­teet li­han pin­taan joka puo­lel­le ja an­na maus­tua vie­lä puo­li­sen tun­tia huo­neen­läm­mös­sä. Lai­ta liha uu­ni­vuo­kaan, pei­tä vuo­ka fo­li­ol­la ja an­na kyp­syä uu­nis­sa 95 as­tees­sa tois­ta­kym­men­tä tun­tia (oma­ni pai­noi 2,2 kg ja oli uu­nis­sa 14 tun­tia). Ota lop­pu­vai­hees­sa fo­lio pois li­han pääl­tä ja lai­ta pais­to­mit­ta­ri li­han pak­suim­paan koh­taan. Nor­maa­lis­ti pos­su on kyp­sää 77 as­tees­sa, mut­ta kun teet yli­kyp­sää li­haa, saa läm­pö­ti­la ko­ho­ta 90 as­tee­seen. Ota liha uu­nis­ta, pois­ta pais­to­mit­ta­ri ja lai­ta fo­lio vie­lä het­kek­si li­han pääl­le, et­tä se säi­lyt­tää me­he­vyy­ten­sä jääh­ty­es­sään. Kun liha on haa­le­aa, voit al­kaa rii­piä sitä haa­ru­kal­la pie­nik­si.

Savubarbequekastike

Savubarbequekastike

Eija Setänen

Savubar­be­qu­e­kastike

1,5 dl bar­be­qu­e­ket­sup­pia (Fe­lix)

1 dl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

0,5 dl fa­rii­ni­so­ke­ria

0,5 dl tum­maa sii­rap­pia

1 1/2 sa­vu­pap­ri­ka­jau­het­ta

1/2 tl suo­laa

1/4 tl mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

1/2 tl val­ko­si­pu­li­jau­het­ta

1/2 tl si­pu­li­jau­het­ta

2 tl worc­hes­ters­hi­re-kas­ti­ket­ta

1 dl ana­nas­pur­kin lien­tä tai ana­nas­me­hua

1 rkl Di­jon-si­nap­pia

1 tl kui­vat­tua tim­ja­mia mort­te­lis­sa jau­het­tu­na

1 rkl voi­ta

Lai­ta kaik­ki ai­nek­set kat­ti­laan lie­del­le ja keit­te­le hil­jal­leen ka­saan se­koi­tel­len, noin 1/2 tun­tia. Varo polt­ta­mas­ta so­ke­ria poh­jaan. Yk­si an­nos kas­ti­ket­ta riit­tää yh­del­le run­saan kah­den ki­lon nis­kal­le. Kas­ti­ke so­pii kaik­keen gril­lauk­seen ja säi­lyy jää­kaa­pis­sa pari viik­koa.

Kaa­da kas­ti­ke rii­vi­tyn pos­sun­li­han jouk­koon ja se­koi­ta huo­lel­li­ses­ti. Läm­mi­tä nyh­tö­pos­su uu­nis­sa 225 as­tees­sa noin 15 mi­nuut­tia. Jos siir­rät sen eri tar­joi­lu­as­ti­aan, läm­mi­tä tar­joi­lu­as­ti­aa uu­nis­sa het­ki en­nen kuin siir­rät nyh­tö­pos­sun as­ti­aan. Nyh­tö­pos­su eli pul­led pork so­pii tar­jot­ta­vak­si sel­lai­se­naan vaik­ka uu­sien pe­ru­noi­den tai rii­sin kans­sa tai voit käyt­tää sitä täyt­teek­si ham­pu­ri­lai­siin, pi­ta­lei­piin, tor­til­loi­hin, hot do­gei­hin tai läm­pi­miin lei­piin.

Näköislehti

Menovinkit

To 24.9. Vallaton vauvalorutuokio

klo 10–10.45 Eu­ran pää­kir­jas­tos­sa (Sa­ta­kun­nan­ka­tu 33) vau­voil­le (vas­ta­syn­ty­neis­tä noin yk­si­vuo­ti­ai­siin) ja hei­dän van­hem­mil­leen iloi­nen lo­ru­tuo­kio kir­ja­vink­kei­neen. Oma vilt­ti mu­kaan. Järj. Lou­nais-Suo­men kir­jas­to­jen las­ten ja nuor­ten ryh­mä.

Pe 25.9. Nälkäpäiväkeräys Hinnerjoella

klo 9–14 SPR:n Hin­ner­jo­en osas­to myy Kul­ma­to­rin pi­hal­la Näl­kä­päi­vä-limp­pu­ja ja her­ne­keit­toa.

Pe 25.9. Satuhetki

klo 9.30 Ke­po­lan kir­jas­tos­sa (Kar­ja­lan­tie 1 A, Sä­ky­lä) lu­ki­joi­na Ke­po­lan kou­lun op­pi­lai­ta.

Pe 25.9. Novelleja ja neulontaa

klo 10–11.30 Eu­ran pää­kir­jas­tos­sa ly­hyi­tä ker­to­muk­sia Sir­pa Sa­to­lan lu­ke­ma­na. Ota oma kä­si­työ ha­lu­tes­sa­si mu­kaan. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut.

Pe 25.9. Satutuokio

klo 10 Pa­ne­li­an kir­jas­tos­sa (Mä­ki­län­tie 2a) mu­ka­via ker­to­muk­sia ylei­sön jak­sa­mi­sen mu­kaan. Li­säk­si myös as­kar­te­lua tai muu­ta puu­haa sekä kir­ja­vink­ke­jä. Kes­to noin 30–45 mi­nuut­tia. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut.

La 26.9. Kohnan lenkki

klo 8.30 Pa­ne­li­an kou­lul­la (Kas­kis­ton­tie 21) ava­taan kil­pai­lu­kes­kus, il­moit­tau­tu­mi­nen sar­joi­hin päät­tyy puo­li tun­tia en­nen sar­jan läh­töä. Läh­döt: klo 9.30 ret­ki­sar­ja, klo 10 T/P6 ja T/P8, klo 10.30 T/P10 ja T/P12, klo 11.15 ylei­nen, M/N50 ja hölk­kä. Sar­jo­jen par­haat pal­ki­taan pa­ne­li­a­lai­sin pal­kin­noin. Las­ten sar­jas­sa ar­von­ta­pal­kin­to­ja. Koh­nan Len­kil­lä kil­pail­laan myös 3. Ari-Pek­ka Pit­kä­sen muis­to­kil­pai­lu, jos­sa kil­pail­laan A-P:n lau­ta­nen –kier­to­pal­kin­nos­ta. Järj. Peli-Wel­jet.

La 26.9. Isä-lapsi-eräpolku

klo 12–14 Köy­li­ön Kan­kaan­pään am­pu­ma­ra­dal­la oh­jel­mas­sa met­sän sii­mek­ses­sä kier­tä­vä rata, jos­sa eri­lai­sia toi­min­nal­li­sia ras­ti­teh­tä­viä, mm. il­ma­ki­vää­ril­lä ja jou­sel­la am­mun­taa, eläin­la­jien tun­nis­tus­ta. Mah­dol­li­suus omien mak­ka­roi­den pais­toon, puf­fet­ti. Järj. Sä­ky­län-Köy­li­ön rhy ja MLL Köy­liö.

Su 27.9. Sydänviikon luontoretki

klo 13 yh­teis­kul­je­tus Eu­ran lin­ja-au­to­a­se­mal­ta Kos­kel­jär­vel­le, jos­sa tu­tus­tu­taan Kelt­num­men hau­taus­maa­han ja La­to­saa­ren lin­tu­tor­niin. Nuh­jan laa­vul­la let­tu­ja ja no­ki­pan­nu­kah­vit. Omal­la kyy­dil­lä hau­taus­maal­la tu­li­si ol­la klo 13.30. En­nak­koilm. Järj. Eu­ran Sy­dä­nyh­dis­tys ja Ala-Sa­ta­kun­nan Ret­kei­li­jät.

Su 27.9. Yhteis­lau­lu­tuokio

klo 16 lau­le­taan Eu­ran Kä­rä­jä­mä­el­lä luon­toon ja vuo­de­nai­koi­hin liit­ty­viä lau­lu­ja Eli­na Jah­ko­lan joh­dol­la. Ti­lai­suu­den kes­to noin 45 mi­nuut­tia, sää­va­raus. Järj. Eu­ran kun­ta/kult­tuu­ri­pal­ve­lut.

Ma 28.9. Digitukea

klo 15–16.30 Eu­ran pää­kir­jas­tos­sa tu­tus­tu­taan Ala­sa­ta­kun­nan verk­ko­leh­teen, mui­hin me­di­oi­hin sekä kir­jas­ton etä­lu­et­ta­viin leh­tiin. Li­säk­si oh­jaus­ta neu­von­taa osal­lis­tu­jien toi­vei­den mu­kaan. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut ja Sa­ta­o­pis­to.

Instagram

Menovinkit

To 24.9. Vallaton vauvalorutuokio

klo 10–10.45 Eu­ran pää­kir­jas­tos­sa (Sa­ta­kun­nan­ka­tu 33) vau­voil­le (vas­ta­syn­ty­neis­tä noin yk­si­vuo­ti­ai­siin) ja hei­dän van­hem­mil­leen iloi­nen lo­ru­tuo­kio kir­ja­vink­kei­neen. Oma vilt­ti mu­kaan. Järj. Lou­nais-Suo­men kir­jas­to­jen las­ten ja nuor­ten ryh­mä.

Pe 25.9. Nälkäpäiväkeräys Hinnerjoella

klo 9–14 SPR:n Hin­ner­jo­en osas­to myy Kul­ma­to­rin pi­hal­la Näl­kä­päi­vä-limp­pu­ja ja her­ne­keit­toa.

Pe 25.9. Satuhetki

klo 9.30 Ke­po­lan kir­jas­tos­sa (Kar­ja­lan­tie 1 A, Sä­ky­lä) lu­ki­joi­na Ke­po­lan kou­lun op­pi­lai­ta.

Pe 25.9. Novelleja ja neulontaa

klo 10–11.30 Eu­ran pää­kir­jas­tos­sa ly­hyi­tä ker­to­muk­sia Sir­pa Sa­to­lan lu­ke­ma­na. Ota oma kä­si­työ ha­lu­tes­sa­si mu­kaan. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut.

Pe 25.9. Satutuokio

klo 10 Pa­ne­li­an kir­jas­tos­sa (Mä­ki­län­tie 2a) mu­ka­via ker­to­muk­sia ylei­sön jak­sa­mi­sen mu­kaan. Li­säk­si myös as­kar­te­lua tai muu­ta puu­haa sekä kir­ja­vink­ke­jä. Kes­to noin 30–45 mi­nuut­tia. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut.

La 26.9. Kohnan lenkki

klo 8.30 Pa­ne­li­an kou­lul­la (Kas­kis­ton­tie 21) ava­taan kil­pai­lu­kes­kus, il­moit­tau­tu­mi­nen sar­joi­hin päät­tyy puo­li tun­tia en­nen sar­jan läh­töä. Läh­döt: klo 9.30 ret­ki­sar­ja, klo 10 T/P6 ja T/P8, klo 10.30 T/P10 ja T/P12, klo 11.15 ylei­nen, M/N50 ja hölk­kä. Sar­jo­jen par­haat pal­ki­taan pa­ne­li­a­lai­sin pal­kin­noin. Las­ten sar­jas­sa ar­von­ta­pal­kin­to­ja. Koh­nan Len­kil­lä kil­pail­laan myös 3. Ari-Pek­ka Pit­kä­sen muis­to­kil­pai­lu, jos­sa kil­pail­laan A-P:n lau­ta­nen –kier­to­pal­kin­nos­ta. Järj. Peli-Wel­jet.

La 26.9. Isä-lapsi-eräpolku

klo 12–14 Köy­li­ön Kan­kaan­pään am­pu­ma­ra­dal­la oh­jel­mas­sa met­sän sii­mek­ses­sä kier­tä­vä rata, jos­sa eri­lai­sia toi­min­nal­li­sia ras­ti­teh­tä­viä, mm. il­ma­ki­vää­ril­lä ja jou­sel­la am­mun­taa, eläin­la­jien tun­nis­tus­ta. Mah­dol­li­suus omien mak­ka­roi­den pais­toon, puf­fet­ti. Järj. Sä­ky­län-Köy­li­ön rhy ja MLL Köy­liö.

Su 27.9. Sydänviikon luontoretki

klo 13 yh­teis­kul­je­tus Eu­ran lin­ja-au­to­a­se­mal­ta Kos­kel­jär­vel­le, jos­sa tu­tus­tu­taan Kelt­num­men hau­taus­maa­han ja La­to­saa­ren lin­tu­tor­niin. Nuh­jan laa­vul­la let­tu­ja ja no­ki­pan­nu­kah­vit. Omal­la kyy­dil­lä hau­taus­maal­la tu­li­si ol­la klo 13.30. En­nak­koilm. Järj. Eu­ran Sy­dä­nyh­dis­tys ja Ala-Sa­ta­kun­nan Ret­kei­li­jät.

Su 27.9. Yhteis­lau­lu­tuokio

klo 16 lau­le­taan Eu­ran Kä­rä­jä­mä­el­lä luon­toon ja vuo­de­nai­koi­hin liit­ty­viä lau­lu­ja Eli­na Jah­ko­lan joh­dol­la. Ti­lai­suu­den kes­to noin 45 mi­nuut­tia, sää­va­raus. Järj. Eu­ran kun­ta/kult­tuu­ri­pal­ve­lut.

Ma 28.9. Digitukea

klo 15–16.30 Eu­ran pää­kir­jas­tos­sa tu­tus­tu­taan Ala­sa­ta­kun­nan verk­ko­leh­teen, mui­hin me­di­oi­hin sekä kir­jas­ton etä­lu­et­ta­viin leh­tiin. Li­säk­si oh­jaus­ta neu­von­taa osal­lis­tu­jien toi­vei­den mu­kaan. Järj. Eu­ran kir­jas­to- ja tie­to­pal­ve­lut ja Sa­ta­o­pis­to.

Instagram