Nyhtöpossu
Eija Setänen
Mun pulled pork eli nyhtöpossu, jota tein juhannukseksi, oli supermehevää ja tajuttoman hyvän makuista. Valitsin lihaksi rypsipossun niskaa, koska sen rasvoista osa on niin sanottuja pehmeitä rasvoja. Ne ovat kovia rasvoja terveellisempiä, joten en poistanut paistolientä kypsennysastiasta, vaan nyhdin possunlihan haarukalla sen joukkoon. Vähän yli kaksikiloisen possun annoin hautua uunissa 95 asteessa 14 tuntia. Sen jälkeen tein itse barbequekastikkeen pikaisena versiona, jota keitettiin kokoon vain vajaa puoli tuntia. Siitäkin tuli niin mainion makuista, että jaan reseptin kanssanne. Kastike sopii hyvin myös kaikenlaisen grilliruuan kastikkeeksi.
reilu 2 kg:n painoinen (rypsi)possun niska
maun mukaan suolaa, mustapippuria sekä paria muuta maustetta, esim. paprikaa, texmex-maustetta tai provencen yrttejä
Ota liha lämpiämään 1/2–1 tuntia ennen maustamista. Jos lihasi on ollut vakuumissa, kuivaa sen pinnat talouspaperilla. Hiero mausteet lihan pintaan joka puolelle ja anna maustua vielä puolisen tuntia huoneenlämmössä. Laita liha uunivuokaan, peitä vuoka foliolla ja anna kypsyä uunissa 95 asteessa toistakymmentä tuntia (omani painoi 2,2 kg ja oli uunissa 14 tuntia). Ota loppuvaiheessa folio pois lihan päältä ja laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Normaalisti possu on kypsää 77 asteessa, mutta kun teet ylikypsää lihaa, saa lämpötila kohota 90 asteeseen. Ota liha uunista, poista paistomittari ja laita folio vielä hetkeksi lihan päälle, että se säilyttää mehevyytensä jäähtyessään. Kun liha on haaleaa, voit alkaa riipiä sitä haarukalla pieniksi.
Savubarbequekastike
Eija Setänen
1,5 dl barbequeketsuppia (Felix)
1 dl balsamiviinietikkaa
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl tummaa siirappia
1 1/2 savupaprikajauhetta
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria myllystä
1/2 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl sipulijauhetta
2 tl worchestershire-kastiketta
1 dl ananaspurkin lientä tai ananasmehua
1 rkl Dijon-sinappia
1 tl kuivattua timjamia morttelissa jauhettuna
1 rkl voita
Laita kaikki ainekset kattilaan liedelle ja keittele hiljalleen kasaan sekoitellen, noin 1/2 tuntia. Varo polttamasta sokeria pohjaan. Yksi annos kastiketta riittää yhdelle runsaan kahden kilon niskalle. Kastike sopii kaikkeen grillaukseen ja säilyy jääkaapissa pari viikkoa.
Kaada kastike riivityn possunlihan joukkoon ja sekoita huolellisesti. Lämmitä nyhtöpossu uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia. Jos siirrät sen eri tarjoiluastiaan, lämmitä tarjoiluastiaa uunissa hetki ennen kuin siirrät nyhtöpossun astiaan. Nyhtöpossu eli pulled pork sopii tarjottavaksi sellaisenaan vaikka uusien perunoiden tai riisin kanssa tai voit käyttää sitä täytteeksi hampurilaisiin, pitaleipiin, tortilloihin, hot dogeihin tai lämpimiin leipiin.