Hyödynsin taannoin tohtoriopintojeni viimeisiä mahdollisuuksiani osallistua yliopiston koulutuksiin jatko-opiskelijana. Henkilöbrändäämistä käsittelevän tuokion päätteeksi päällimmäiseksi oivallukseksi jäi, että taidan olla sosiaalisen median algoritmeille ongelmatapaus. Algoritmit nimittäin pitävät selkeydestä – siitä, että somepäivityksissä, -tykkäyksissä, -jaoissa ja -verkostoitumisessa keskittyy siihen, mistä haluaa tulla tunnistetuksi. Silloin ne osaavat suositella oikeanlaisia sisältöjä muista minulle ja minusta muille.
Katsotaanpa – aloitetaan ammatti-identiteetistä. Olen ollut paikallislehden toimittaja jo yli kymmenen vuotta. Siinä sivussa olen tehnyt kirjallisuustieteen väitöskirjan eli olen myös tutkija. Tutkimusvapaalla opetin yliopistolla oppialaani. On minulla äidinkielen ja kirjallisuuden opettajan pätevyyskin, ja opiskeluvuosien kiinnostus opetusalan seuraamiseenkaan ei ole laantunut.
Algoritmi yskii jo. Tähän kun lisätään, että toimittajan työhöni kuuluu seurata laaja-alaisesti erilaisia asioita koko Euran–Säkylän seudulta – myös sellaisia asioita, jotka eivät minua yksityishenkilönä kiinnostaisi – algoritmi on jo aika tavalla sekaisin. Perhe, harrastukset ynnä muut todelliset vapaa-ajan kiinnostuksen kohteet jäivät vielä käsittelemättä. Aivan liikaa liikkuvia osia algoritmille!
Kaiken lisäksi olen vielä niin rehellinen ihminen, etten ihan helposti näe itseäni suuntaamassa somekäyttäytymistäni jonkin tietyn henkilöbrändäämistavoitteen saavuttamiseksi. Välitän olemuksellani niin arkitodellisuudessa kuin digissä kokonaispakettia, eivätkä algoritmit pidä siitä. Somen mielestä olen varmasti sotku.
Hyvä uutinen on se, että ei se haittaa. Kaikki niin ammatti- kuin yksityisidentiteettinikin puolet toimivat sellaisen maailman puolesta, jossa some ei ole kaikki. Sitä on nykymaailmassa vaikea väistellä, mutta luotettavimmat uutiset löytyvät edelleen perinteisestä mediasta, tutkimustiedot yliopistojen kirjastoista ja mediakasvatuksen opit kouluista. Ihmiset ovat ruutujensa takana lihaa ja verta, ja haluan uskoa, että kokonaispaketti painaa jatkossakin enemmän kuin some.