Punaherukkapiirakka.
Kirsi Kiuru
Meillä pakkanen alkaa olla aika hyvin tyhjä marjoista, mutta punaherukkaa löytyy. Melkeinpä väitänkin, että juurikin ne sopivat tähän piirakkaan parhaiten! Marjojen tilalle voi toki laittaa raparperia tai vaikka omenalohkoja.
Älä unohda lisätä kardemummaa, sillä se on aivan ehdoton mauste pohjaan. Kardemumma ja mustikkakin on muuten oikein oiva makupari!
Piirakka on ihanan maukas ja niin helppo tehdä! Ei tarvitse vaahdotella, kaikki aineet vaan sekaisin ja pellille. Ja jos oikein haluaa herkutella, niin iso loraus vaniljakastiketta uunituoreen piirakan kylkeen, niin avot!
Ohjeessa nostatusaineena on leivinjauhe, mutta jos käytät nesteenä piimää, suosittelen leivinjauheen korvaamaan soodalla. Leivinjauhetta tarvitaan
kaksinkertainen määrä ruokasoodaan verrattuna (6 tl leivinjauhetta = 3 tl soodaa). Leivinjauhe sekoitetaan aina jauhoihin ja sooda happamaan nesteeseen.
Picasa
300 g voisulaa/margariinisulaa
3 dl sokeria
9 dl vehnäjauhoja
6 tl vaniljasokeria
6 tl leivinjauhetta
2 tl kardemumma jauhetta
3 kananmunaa
3 dl piimää, kermaa tai maitoa
4 dl punaherukoita
Sekoita voisula/margariinisula, sokeri ja vehnäjauhot keskenään muruksi. Ota murua 4 dl sivuun (ripotellaan lopuksi punaherukoiden päälle). Sekoita loppumuruun kananmunat, piimä/kerma tai maito, vaniljasokeri, leivinjauhe ja kardemumma. Sekoita voimakkaasti. Kaada taikina syvään uunipeltiin leivinpaperin päälle. Lisää punaherukat pohjan päälle ja lopuksi ripottele sivuun otettu muru herukoiden päälle. Jos käytät pakastemarjoja, laita ne jäisinä taikinan päälle, älä anna niiden sulaa ennen laittoa, muutoin painuvat pohjaan. Paista 200 asteessa n. 20 min tai kunnes kypsää.