Valkovuokkojen tekoon tarvitset alla olevien tarvikkeiden lisäksi kaulimen, tomusokeria ja alumiinifoliota.
Kirsi Kiuru
Ja sitten ohjetta:
Tee alumiinifoliosta pieniä pyöreäpohjaisia kuppeja valkovuokkoja varten. Kupeissa valkovuokko kuivuu haluttuun muotoon. Kauli valkoinen sokerimassa tomusokeroidulla alustalla ohueksi (n. 1 mm) levyksi. Ota kuvioita kukkamuotilla.
Muotoile terälehtiä pallotyökalulla ohuemmiksi ja päistä pyöreämmiksi (valkovuokon näköiseksi). Pallotyökalua ei varmasti ihan joka kotikeittiöstä löydy, terälehtiä voi varovasti ohentaa myös pikkulusikalla tai sormella. Pallotyökalu kyllä helpottaa asiaa, joten suosittelen hankkimaan.
Nosta kukka foliokuppiin kuivumaan. Pursota tuubista keskelle nokare sokerikuorrutetta. Ripottele sokerikuorrutteen päälle keltaisia nonparelleja. Nonparellien asettelussa voi käyttää apuna cocktail-tikkua.
Aseta vihreä nonparelli keskimmäiseksi. Anna kukkien kovettua kupeissaan seuraavaan päivään.
Kirsi Kiuru
Ja sitten itse kakkuun. Kakkupohjan ohjeen löydät aikaisemmasta kirjoituksesta.
Kinuskikakku tuntuu olevan kestosuosikki ja kaikkien makuun. Täytteet tietysti jokainen valitsee oman maun mukaan. Oma suosikkini on
vadelmahillo ja vaniljavaahto (vaniljavaahto = kermavaahtoa ja vaniljarahkaa).
Kinuskikuorrutteen keitossa on muutamat pikku niksinsä.
1) Kinuski pitää ottaa oikeaan aikaan pois liedeltä.
2) Kermana kannattaa käyttää kuohukermaa.
3) Ei saa aikailla kinuskin kaatamisessa kakun päälle.
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
Laita ainekset kattilaan. Kuumenna, kunnes seos kiehuu. Alenna lämpöä keskiteholle (esim. asteikolla 1–12 kohtaan 6–7) ja jatka keittämistä välillä sekoitellen noin 15–20 minuutin ajan. (HUOM! tämä on vain ohjeellinen aika!) Kinuskin tulee kiehua koko ajan.
Milloin kinuski on valmista? Suorita vesilasitesti: tiputa pieni nokare kinuskia kylmään veteen.
Kaada vesi pois. Onko kinuski osittain liuennut veteen? Vai saako sen ehjänä nokareena nostettua lasin pohjalta? Jos sen saa ehjänä nostettua, kinuski on valmista.
Kaada kinuski heti kakun päälle. Näin kinuski ei ehdi jähmettyä ja saat levitettyä sen tasaisesti. Auta tasoittumista tarvittaessa leveällä lastalla tai palettiveitsellä.
Anna kinuskin jähmettyä kakun päälle jääkaapissa, mielellään vaikka yön yli. Pursottele kakun reunoille ja päälle kermavaahtoa, koristele valkovuokoilla.
Keitä kahvia ja herkuttele!
Kirsi Kiuru