Raparperi on hyvä kaliumin lähde. Se sitältää myös paljon c-vitamiinia ja kalsiumia. Raperperi on kovin kirpeää. Kirpeyden syy on oksaalihappo. Oksaalihappo sitoo itseensä elimistöstä kalsiumia eli jos olet raparperin suurkuluttaja, muista nauttia raparperin ohessa jotakin kalsiumpitoista esim. maitotuotteita.. jäätelö parasta ;) Tällöin turvaat riittävän kalsiumin saannin.
Oksaalihappo ja samalla siis raparperi ei muuten sovi kihtipotilaille eikä niveltulehdusta poteville... tiesitkö tämän? Raparperista käytetään siis vain varret. Lehdet ovat näyttäviä, mutta ne ovat myrkyllisiä! Älä siis käytä lehtiä "tarjoiluastiana".
Raparperin varret säilyvät jääkaapissa muutaman päivän. Myöhempää käyttöä varten raparperit kannattaa pakastaa. Pilko kuoritut raparperit sentin-kahden viipaleiksi, sokeroi kevyesti ja pakasta.
Kirsi Kiuru
Raparperi-ohjeita on jos kaikenlaisia, tässä ihanan rouskuvaa herkkua:
150 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
150 g creme fraiche
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
n. 150 g raparperia
n. 1 tl perunajauhoja
n. 1 dl suolattuja cashewpähkinöitä (tai suolattomia)
ripaus vaniljasokeria
Sulata voi mikrossa. Sekoita sulatettu voi, sokeri, kananmunat, creme fraiche ja vehnäjauho/leivinjauhe seos keskenään.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
Pilko raparperit ja sekoita perunajauho ja vaniljasokeri sekaan.
Levitä taikinan päälle. Rouhi pähkinät pienemmiksi ja ripottele
piirakan päälle.
Paista 200c n. 45 min.