Blogi
Kirsi
 
Kiuru
Pulla päivässä pitää kurvit kunnossa ja luut piilossa! Olen Kirsi Kiuru, ja leipominen on yksi rakkaimmista harrastuksistani. Jauhot pöllyävät keittiössäni viikoittain. Välillä tulos miellyttää, välillä… aloitetaan alusta. Kirsin keittiössä -blogia olen pitänyt kohta kymmenen vuotta. Sieltä löytyy ohjeita, jotka jokainen osaa taatusti toteuttaa. Täydellistä leivonnaista metsästän edelleen.
9.10.2017 8.07

Syksy on täällä – mutakakku Daim-kermalla

Picasa

Syksy on selkeästi täällä! On siis aika siirtyä ”raskaampaan” leivontaan. Jotenkin syksyisin sitä kaipaa vahvoja makuja, kesäisin maistuu ”kevyet” leivonnaiset.

Mu­ta­kak­ku – sii­nä on sitä jo­tain. Suk­laa­ta ja voi­ta… voi­ko niil­lä epä­on­nis­tua? Ei voi! Ja kun kak­kuun yh­dis­tää Daim-ker­man, niin tu­los on suo­ras­taan täy­si kymp­pi!

Mu­ta­ka­kun oh­jei­ta on joka läh­töön. On mm. il­man jau­ho­ja, il­man ka­na­mu­nia ja jopa il­man suk­laa­ta­kin. Tämä mi­nun ver­sio on ”kai­kil­la maus­teil­la” eli suk­laa­ta (mon­taa­kin la­jia), voi­ta, jau­ho­ja.

Ka­kus­ta voi ha­lu­tes­sa teh­dä lak­too­sit­to­man. Ai­na­kin Brun­berg myy lak­too­si­ton­ta suk­laa­ta, sekä mai­to- et­tä tum­maa suk­laa­ta.

Mu­ta­kak­ku on to­del­la help­po val­mis­taa. Pais­ta­mi­nen on­kin sit­ten ”haas­teel­li­sem­paa”, sil­lä kak­ku pi­täi­si malt­taa jät­tää löy­säk­si kes­kel­tä. Pais­ta­mi­seen on­kin vai­kea an­taa tark­kaa ai­kaa, se riip­puu täy­sin uu­nis­ta. Tai­ki­na saa siis vie­lä hei­lua, kun sen ot­taa uu­nis­ta ulos, jo­ten tark­kai­le kak­kua pais­ton ai­ka­na.

Ka­kun voi lei­poa jo ai­na­kin päi­vää en­nen her­kut­te­lua ja an­taa maus­tua jää­kaa­pis­sa yön yli.

Täs­tä oh­jees­ta en voi ot­taa kun­ni­aa it­sel­le­ni. Oh­jeen te­ki­jä on kon­dii­to­ri Mia Öhrn. Ko­keil­kaa ih­mees­sä! Suus­sa su­la­vaa!

Mutakakku Daim-kermalla

200 g voi­ta

200 g tum­maa suk­laa­ta

4 ka­nan­mu­naa

2 dl so­ke­ria

2 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

ri­paus suo­laa

1. Voi­te­le kun­nol­la pyö­reä 22-24cm ir­to­poh­ja­vuo­ka.

2. Aloi­ta su­lat­ta­mal­la voi kul­hos­sa mik­ros­sa. Pa­loit­te­le suk­laa pie­nik­si ja li­sää läm­pi­mään voi­hin ja su­la­ta va­ro­en. Se­koi­ta suk­laa ja voi ta­sai­sek­si se­ok­sek­si ja jääh­dy­tä hie­man.

3. Vat­kaa ka­nan­mu­nat ja so­ke­ri ke­vy­es­ti ja li­sää jouk­koon suk­laa­se­os.

4. Se­koi­ta kes­ke­nään jau­hot ja suo­la ja se­koi­ta nämä tai­ki­naan.

5. Kaa­da vuo­kaan ja kyp­sen­nä 200-as­tei­sen uu­nin ala­ta­sol­la 14-15 mi­nuut­tia (kak­ku jää raa'ak­si ja tai­ki­na "hei­luu" vuo­as­sa, mut­ta se kuu­luu asi­aan). Jääh­dy­tä kak­ku kun­nol­la ja pidä sitä mie­lel­lään yön yli jää­kaa­pis­sa.

Daim-ker­ma­vaah­to:

2 ½ dl ker­maa

2 rkl kaa­ka­o­jau­het­ta

2 rkl to­mu­so­ke­ria

2 tup­la­pak­kaus­ta (á 56g) Daim-suk­laa­ta

1. Ir­ro­ta kak­ku vuo­as­ta. Kun kak­ku­vuo­ka on voi­del­tu kun­nol­la niin ras­vai­nen kak­ku liu­kuu suht ki­vas­ti pois me­tal­li­sel­ta pin­nal­ta, kun työn­nät ka­kun lau­ta­sel­le (älä vaan käy­tä vuo­as­sa lei­vin­pa­pe­ria tms! Pa­pe­ri jää kiin­ni peh­me­ään kak­kuun) Voit myös isol­la veit­sel­lä ir­rot­taa poh­jan vuo­as­ta va­ro­vas­ti naar­mut­ta­mat­ta vuo­kaa.

2. Vaah­do­ta ker­ma ja li­sää sa­mal­la jouk­koon sih­din läpi kaa­ka­o­jau­he ja to­mu­so­ke­ri.

3. Murs­kaa/rou­hi daim-suk­laat ja lai­ta sii­tä 2/3 ker­man jouk­koon ja sääs­tä lo­put ko­ris­teek­si.