Sokerikakkupohja
Picasa
Kaikki perustuu punnitsemiseen eli tarvitset keittiövaa'an. Leivinjauheen voi jättää kaappiin, sitä ei tarvita! Käytä huoneenlämpöisiä kanamunia.
Jauhot kannattaa siivilöidä munasokerivaahdon joukkoon, tällöin ei taikinaan tule jauhopaakkuja. Pohja on hyvä valmistaa aina täyttöä edeltävänä päivänä.
Ja HUOM! Vatkaa munia ja sokeria niin monta minuuttia, kuin munia on eli 4 munan pohjaa vatkataan 4 min.
Ja sitten siihen punnitsemiseen, homma menee näin:
Ensin punnitaan kanamunat ja niiden painosta lasketaan 70 prosenttia, tulos on sokerin ja vehnäjauhon määrä (vehnäjauhojen määrästä voi halutessa (itseasiassa kannattaa!) 30 prosenttia korvata perunajauhoilla).
Menikö yli... tässä esimerkki:
4 munaa painavat yhteensä 211 g
211 x 0,7 = 147,7 g
munien joukkoon tulee siis 148 g sokeria
lopuksi vaahdon joukkoon 148 g jauhoja
(tai halutessa vehnäjauhoja: 148 x 0,7= 104 g ja perunajauhoja 148 - 104 = 44g)
Ja vielä ohje:
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat voilla (halutessasi voit myös jauhottaa reunat korppujauhoilla). Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Aloita punnitsemalla munat ja sokeri vatkauskulhoon. Punnitse ja sekoita jauhot yhteen omassa kulhossaan. Vatkaa munat ja sokeri. Siivilöi jauhot vaahtoon nuolijalla varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan.
Paista kakkua uunin alimmalla tasolla kunnes se on kypsä.
Anna kakun jäähtyä vuoassaan muutama minuutti ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään.